Este naveta o solutie pentru a trai mai ieftin in zona unui oras mare?

 

In anumite situatii, periferiile sau localitatile din jurul oraselor mari ofera multe avantaje si o viata mai buna. Insa nu oricine poate alege sa traiasca intr-o asemenea locatie daca trebuie sa faca naveta zilnic in oras pentru a merge la locul de munca sau la scoala, iar conditia principala este accesul la un mijloc de transport. Daca cel ce face naveta nu dispune de o masina, trebuie sa aiba autobuze cu statie cat mai apropiata de locuinta si cu un program convenabil sau alte cai de transport.

 

Pentru cine este o solutie buna naveta?

 

Cine are un buget limitat pentru chirie sau pentru a achizitiona o locuinta se gandeste si la varianta de a cauta in afara orasului. Sau, dimpotriva, cei cu multi bani aleg sa-si cumpere o proprietate generoasa in afara orasului, dar acestia isi asigura si conditiile ideale pentru a se deplasa in mod frecvent in oras. Persoanele singure au mai multa libertate de alegere in acest sens, iar familiile care au copii de dus zilnic la scoala trebuie sa se asigure ca alegerea de a se muta in afara orasului nu le complica viata si situatia financiara.

 

Totusi, unele localitati din jurul oraselor mari au infrastructura bine pusa la punct, iar transportul in comun functioneaza atat de bine incat deplasarea nu ar trebui sa fie o problema. In Occident, parcurgerea unor distante din zonele metropolitate ale marilor orase spre locurile de munca sau de educatie din oras sunt deja, de mult timp, o normalitate, iar transportul feroviar este o solutie luata de multa lume in considerare. In mod similar, si pentru Bucuresti, de exemplu, multa lume se orienteaza spre localitati din afara orasului. Cei care au un job sau treaba frecventa in nordul Bucurestiului, de exemplu, naveta din Ploiesti poate fi mai convenabila decat traversarea orasului de la sud la nord, iar ofertele pentru inchirieri de apartamente in Ploiesti pot fi la preturi mai convenabile si in conditii mai bune. Ploiestiul sau alte localitati limitrofe cu acces la calea ferata sunt locatii alese si de studenti, care au transport gratuit pentru calatoriile cu trenul.

 

Avantajele vietii in afara oraselor sau in orase mai mici

 

Cine se poate lipsi de luxul de a trai in buricul orasului mare si prefera o viata mai aproape de natura ar trebui sa se orienteze spre o casa, chiar daca este mai departe de centrul orasului. Este o solutie ideala mai ales pentru cei care au copii mici, asigurand astfel o curte si chiar o mica gradina si libertatea de a fi cat mai mult timp afara.

 

Intr-adevar, naveta poate insemna mai mult timp pe drum si chiar costuri de deplasare mai mari, insa o buna organizare a vietii se va reflecta si in calitatea traiului. Iar compromisurile facute cu naveta se vor recupera in bucuria de a avea o viata mai relaxata, departe de agitatia marelui oras.

 

Pe de alta parte, costurile navetei se pot recupera in cheltuielile reduse dintr-o localitate mai mica, unele utilitati avand preturi mai mici in afara oraselor mari. Iar daca oamenii sunt gospodari si au timp pentru a incropi o mica gradina la curte, prospetimea legumelor si a fructelor aduce multa incantare si pofta buna membrilor familiei.

 

Pentru multi iubitori de animale, posibilitatea de a avea alaturi un caine sau o pisica este unul dintre criteriile mutarii intr-o locuinta potrivita si pentru micul prieten, iar ofertele din afara oraselor sunt mai multe pentru casele cu curte.

Este naveta o solutie pentru a trai mai ieftin in zona unui oras mare?

 

More about Jasmine

Comments

  1. Răspunde

    Sa stii ca nu m-am gandit niciodata la asta, dar s-ar putea sa ai dreptate si sa ajungi mai repede de la Ploiesti in Pipera decat din Berceni in Pipera. Plus ca un apartament de cumparat sau de inchiriat in PLoiesti sigur este mai ieftin decat in capitala.

  2. Răspunde

    Până la urmă totul se reduce la o analiză de costuri ce includ timpul și calitatea vieții. Lucrurile pot fi foarte diferite de la un caz la altul.

  3. Răspunde

    Nu, sub nicio forma nu este si o spun din experienta parintilor mei care au avut impresia ca daca vor vinde apartamentul din localitate pentru a cumpara o casa la tara, o vor duce mai bine. Si ce crezi?! Nu s-a intamplat, ba chiar au cheltuit mai multi bani pe naveta, asa incat acum le pare rau.

  4. Răspunde

    Si eu sunt de parere ca este o solutie buna. As apela si eu la aceasta varianta daca n-as avea casa

  5. Răspunde

    Sincer, cred că pe lângă situația financiară care trebuie analizată foarte bine înainte de a alege, timpul pierdut cu naveta, siguranța transportului și mai ales ”uzura” psihică, sunt lucruri deloc de neglijat,

  6. Răspunde

    Poate sa merite naveta, mai ales daca drumul este minunat asa cum e cel de la casa mea inafara orasului spre oras.

  7. Răspunde

    Eu cred ca este o solutie buna, atata timp cat naveta este usor de realizat si nu pierzi foarte mult timp cu ea.

  8. Răspunde

    Daca timpul petrecut in transport nu e o problema, atunci da, e o alternativa minunata..

    Noi in ultimiii ani am ales sa locuim langa scoala copilului si aproape de metrou, sa fac maximum 30min pana la job. Da, locuintele sunt mai scumpe, dar nu mai avem nevoie de masina – peste 10 ani daca vand aprt. ies mai bine decat daca luam o casa mai departe si mai ieftina + 2 masini.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: