Stiai ca poti face greseli atunci cand citesti?
Si nu ma refer la probleme legate de pronuntarea unor cuvinte, de adoptarea unei intonatii gresite sau de o viteza nepotrivita; nici la gresirea unor nume mai dificile sau ignorarea unor semne de punctuatie. Ci, la fel ca orice activitate pe care o intreprindem in timpul liber, la serviciu sau ca parte a studiului intr-o anumita scoala, si cititul poate sa fie practicat gresit. Cum asa? Vei vedea in articolul de azi!
De asemenea, iti vom sugera si cateva solutii practice de a corecta aceste greseli si a fi mai eficient si mai multumit de felul in care citesti:
-
1.Cititul pasiv
- Poate ai primit o carte in cadou si nu esti prea atras de ea, insa ai promis ca o vei citi. Ori poate esti foarte obosit, insa totusi vrei sa duci capitolul inceput pana la final. Nu trebuie insa sa te lasi condus de aceste obiective – pana la urma, lecturarea unei carti nu este egala cu bifarea unei simple activitati dintr-o lunga lista. Pentru a invata cu adevarat din lucrurile pe care le citesti si a ramane cu ceva, trebuie sa interactionezi cu textul.
- Cum? Nu este deloc dificil! Incepe sa te obisnuiesti sa ai mereu langa cartea pe care o parcurgi un carnetel si ceva de scris; de asemenea, poti incerca sa iti notezi anumite intrebari ce iti apar in minte – la unele poate vei afla raspuns pana la finalul cartii, iar pentru altele va trebui sa te indrepti catre alte lecturi. Nu in ultimul rand, incearca sa stabilesti (mental sau in scris) anumite legaturi intre ideile pe care le gasesti; compara notitele sau rezumatul unei carti cu un prieten. Altfel spus, fa acele lucruri care te ajuta sa te adancesti mai mult in lecturile pe care le intreprinzi.
-
2.Lecturarea fara un scop clar
- Cei mai multi dintre noi am fost invatati, inca din scoala, ca lecturile sunt obligatorii – adica, trebuie sa citim o poveste, o nuvela, un roman, un manual…de la inceput pana la final. Totusi, nu stiam cu ce trebuie sa ramanem, cand punem cartea jos din mana.
- Asa ca, data viitoare cand incepi sa citesti o carte, fii sigur ca stii de ce citesti: vrei sa intelegi anumite concepte cheie, sa te familiarizezi cu un nou domeniu de activitate, sa vezi si alte puncte de vedere legate de o anumita tema? Daca stii aceste lucruri din timp te vei putea concentra pe o abordare corecta si vei alege strategia corecta.
- Speram ca aceasta scurta descriere a celor mai frecvente erori pe care le facem (si a posibilelor solutii), astazi, iti va fi de folos pe viitor. Daca ai si tu alte exemple, nu ezita sa ne lasi un comentariu in spatiul de mai jos! Pana data viitoare….spor la citit – activ si cu scop! 🙂
-
Gaseste cele mai noi carti in libraria crestina Gold Books.
-
Guest post
Comments
Ramona Gheorghe
13 februarie 2018Recunosc ca si eu am facut greseli de genul. Cred ca cititul pasiv este cel mai frecvent intalnit in cazul meu
Raluca Brezniceanu
13 februarie 2018Trebuie sa spun ca de multe ori incep o carte fara sa urmaresc ceva decat scufundarea intr-o lume straina mie, un fel de fuga de realitate.
Bianca Ionel
13 februarie 2018Eu imi iau tot timpul notite atunci cand citesc si chiar nu m-am gandit ca exista greseli si la cititul cartilor, dar tind sa-ti dau dreptate.
metamorphosisofagoddess
13 februarie 2018Foarte bune si reale sfaturile, multumesc
vyo vyoleta
12 februarie 2018Da, acestea sunt greselile pe care le facem…:(
Georgiana Sabina
12 februarie 2018Greseala mea cea mai mare atunci cand citesc, e ca incep mai multe carti in acelasi timp.
Corina
12 februarie 2018Mie-mi place sa citesc! Si-o fac cu sufletul de fiecare data!
Le amintesc elevilor mei la fiecare ora de lectura de aceste greseli!
Habar n-aveam ca exista o librarie crestina! Mutumesc de recomandare!
paula sosoi
12 februarie 2018De multe ori mi se intampla si mie sa nu raman cu ceva concret in minte dupa terminarea unei carti, poate pentru ca, deseori sunt obosita sau o citesc fractionat.
barbierucristina
12 februarie 2018In ultimul timp am citit foarte putin, dar da, acestea sunt greseli pe care le-am facut de-a lungul timpului.
Elena Banciu
11 februarie 2018Wow! Este pentru prima data când citesc chestiile astea… O sa fiu mai atenta cu prima ocazie când voi mai deschide o carte.