De ce trebuie sa consumi branzeturi traditionale

De ce trebuie sa consumi branzeturi traditionale

 

O alimentatie rationala si sanatoasa trebuie sa asigure in totalitate nevoile organismului uman, sa ne dea energie, sa ajute intregul corp si toate organele sa functioneze optim. Iar pentru asta, alimentatia trebuie gandita in asa fel incat meniul din fiecare zi sa contina toti factorii nutritivi disponibili, in cantitati si proportii potrivite si adaptate la conditiile de viata si de munca ale fiecaruia dintre noi.

 

De exemplu, un plan alimentar saptamanal poate functiona perfect pentru o persoana, iar pentru alta sa contina prea multe proteine. De aceea, este important sa consultam un medic nutritionist pentru a afla exact care sunt nevoile organismului nostru in special daca ne confruntam cu probleme de sanatate precum anemia, cresterea sau scaderea brusca in greutate, oboseala cronica sau insomniile.

 

Odata ce tu sau medicul tau cunoasteti nevoile organismului tau in materie de factori nutritivi, este mai usor de stabilit cum trebuie combinate acestea si in ce proportii trebuie sa se regaseasca in meniul tau zilnic. Pentru ca acest calcul sa fie mai usor, alimentele s-au impartit in 7 categorii in functie de rolul pe care il joaca in alimentatie: lapte si branzeturi, carne, oua, fructe si legume, cereale, zahar, grasimi.

 

Atunci cand vine vorba de lapte, branzeturi si alte produse lactate, trebuie sa stii ca acestea sunt o sursa de proteine cu inalta valoare nutritiva si cea mai importanta sursa de calciu (125 mg/100 ml in cazul laptelui si 922 mg in 100 g de branza de burduf), vitamina A si vitamina B2 dintre toate tipurile de alimente din cele 7 categorii. Tot aceste produse sunt sarace in fier, vitamina C, vitamina B1 si PP.

 

Laptele si, implicit, derivatele obtinute din lapte, sunt singurele produse de origine animala care contribuie la mentinerea echilibrului acidobazic al organismului. Includerea acestor produse intr-o ratie alimentara completa va da rezultate bune, pe cand acordarea de suplimente de lapte la o alimentatie necorespunzatoare va avea efect pozitiv numai in masura in care laptele corecteaza alte deficiente ale ratiei alimentare.

 

Daca nu toata lumea apreciaza laptele in forma sa simpla, adaugat in cafea sau consumat cu cereale, este imposibil sa nu gasesti un tip de branza pe placul tau. Branzeturile traditionale specifice fiecarei tari sunt mai mult sau mai putin cunoscute, dar de cele din Franta – Camembert, Brie sau Roquefort, toate cu mucegai nobil – si cele din Italia – Gorgonzola, Mozzarella, Ricotta sau Parmigiano –  ai auzit cu siguranta.

 

Nici branzeturile traditionale romanesti nu trebuie ignorate, ele fiind indragite atat in tara noastra, cat si in afara ei. Poate cel mai cunoscut tip de branza romaneasca este telemeaua, o branza sarata, produsa din lapte de oaie, de vaca, de bivolita, de capra sau dintr-o combinatie a acestora. Telemeaua din lapte de bivolita este cea mai grasa – cu un continut de grasime ce poate ajunge pana la 55%.

 

Branza de burduf este o branza framantata, obtinuta de obicei din lapte de oaie, cu o aroma intensa, iar urda este o branza dulce, moale si care se sfarama usor, obtinuta prin fierberea zerului ramas dupa pregatirea casului. Desi nu sunt neaparat originare din tara noastra, in Romania se mai produc si bine-cunoscutul cascaval, dar si cascaveaua – un tip de branza afumata, asemanator cascavalului, dar cu o textura diferita.

 

Asigura-ti o alimentatie echilibrata si sanatoasa consumand zilnic branzeturi traditionale! Le gasesti la un click distanta in Pravalia Mica!

More about Jasmine

Comments

  1. Răspunde

    sunt mare fan branzeturi, le ador, cat mai mirositoare, nu conteaza!

  2. Răspunde

    imi plac lactatele, deci implicit branzaturile. nu le ocolesc pe niciunele, ba din contra, imi place sa incerc sortimente noi

  3. Răspunde

    Avem si noi branzeturi bune, doar sa le gasim pe piata.

  4. Răspunde

    Mie imi plac foarte mult branzeturile ca: cascaval, branza de burduf si telemea si nu-mi lipsesc niciodata din frigider.

  5. Răspunde

    La branzeturi nu ma pot pronunta, eu mananc foarte putine tipuri de branza si de regula nu sunt autentice 🙂 Am incercat insa brinza de burduf romaneasca pe care o agreez in cantitati limitate!

  6. Răspunde

    Vai deci la mine e mare problema cu branza, nu mi place si pace😂

  7. Răspunde

    Branza de burduf nu lipseste din frigiderul nostru, mancam zilnic cu mamaliguta calda.

  8. Răspunde

    Imi place aceasta branza la nebunie…

  9. Răspunde

    Ce pofta de branza cu mamaliguta mi-ai facut! 😀

  10. Răspunde

    Eu consum branzeturi, dar lactate consum destul de rar. Ar trebui sa fiu putin mai atenta la cest aspec. Am sa verific si site-ul celor de la pravalia mica sa vad ce gasesc bun acolo

  11. Răspunde

    Branzeturile maturate sunt preferatele mele, as zice.
    Si branza de burduf e ok, atata sa nu fie prea iute..ca nu ne mai place.

  12. Răspunde

    Eu chiar sunt fan lactate si branzaturi si stiu in mare parte care sunt beneficiile consumului lor. NU cumpar mereu din aceeasi sursa, dar sunt destul de atenta ce si la ce pret iau.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: