Tehnologizarea casei de la tara

Aspectul exterior al unei case din mediul rural poate fi adeseori foarte simplu, chiar traditional, insa multe gospodarii de la tara folosesc aparatura de ultima generatie, fie este vorba de electrocasnice, fie de instalatii si utilitati care sa asigure un confort ca la oras.

Modernizarea utilitatilor

Cea mai frecventa problema in mediul rural este accesul la retelele de utilitati, unele gospodarii fiind inca izolate de lume si de minime conditii asigurate la nivel national. Totusi, statul vine in sprijinul celor aflati la distante mari de reteaua de distributie a energiei electrice, adica acorda finantare nerambursabila pentru cumpararea de sisteme fotovoltaice in vederea producerii de energie electrica in locuintele situate la cel putin de 2 km.

In ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila si retele de canalizare in mediul rural, se extind tot mai mult zonele care au rezolvate astfel de probleme, in cea mai mare parte cu finantari europene. Pe langa asigurarea accesului populatiei la apa potabila cu o calitate controlata si la canalizare, astfel sunt limitate si deversarile intamplatoare in mediul inconjurator a apei uzate, fiind impusa si desfiintarea foselor septice in zonele cu retea de canalizare, multe nefiind folosite in mod corespunzator.

Incalzirea ramane inca accesibila la costuri destul de mari, in mediul rural folosindu-se preponderent incalzirea cu foc de lemne, existand in unele zone sustinere materiala pentru incalzire a celor nevoiasi din partea primariilor sau a unor ONG-uri.

Conectarea la retelele de telefonie si de televiziune deja nu mai este o problema in mediul rural, unde multa lume are antene parabolice pe case daca nu exista instalata o astfel de retea in zona. Iar daca semnalul pentru astfel de necesitati nu este acoperit in anumite zone, cu atat mai bine, timpul curgand in mod mai firesc, nefiind consumat in exces cu programe TV sau navigare necontrolata pe internet si pe retele sociale.

 

Folosirea noilor tehnologii in gospodarii

Crearea confortului pentru odihna si relaxare depinde de multe ori de investitii in aparatura si diverse dotari tehnice. Casa inteligenta este un ideal pentru cei acaparati de moda IT, iar cateva dotari inteligente merita intr-adevar facute si la tara.

Independenta energetica poate fi obtinuta cu ajutorul unor sisteme care folosesc surse regenerabile (sisteme fotovoltaice sau eoliene, pompe de caldura etc.), iar statul roman incurajeaza astfel de initiative prin programe precum Casa Verde si Casa Verde Plus.

Alimentarea unor consumatori mai mici se poate face cu diferite dispozitive si accesorii cu celule fotovoltaice, pentru iluminat in curte, pentru incarcarea acumulatorilor de telefoane sau alte gadgeturi, iar astfel de solutii sunt tot mai diversificate.

 

Instalarea unui sistem de supraveghere video de la distanta este de mare folos pentru cei care pleaca frecvent de acasa, insa o astfel de investitie se poate face doar daca exista o conexiune stabila la internet.

Agricultura se practica acum mult mai mecanizat decat in urma cu doar cativa ani, pentru simpla taiere a ierbii si a buruienilor din jurul casei coasa a fost pusa in cui si sunt tot mai frecventi cosasii care utilizeaza motocoasa sau altfel de motounelte.

More about Jasmine

Leave a Reply

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: