Lasa-i pe cei mici sa isi construiasca propria lume

Ne aflam in epoca gadgeturilor si fiecare parinte vrea sa cumpere cele mai sofisticate si mai performante jucarii pentru cel mic. Cu toate acestea, jucariile clasice sunt in continuare cele care il ajuta pe cel mic sa se dezvolte inca de la varste foarte fragede. Jucariile de construit din lemn si jucariile educative se afla si in 2019 in topul acelor jucarii care le aduc numai beneficii celor mici si cu ajutorul carora acestia se dezvolta armonios, in ciuda noilor tehnologii.

 

Studiile arata ca pana la varsta de 2 ani, copilul acapareaza foarte mult din jurul sau, iar jucariile complexe si numeroase nu sunt indicate. Astfel, cel mic se poate concentra mai mult pe dezvoltarea simturilor si pe cunoasterea mediului exterior. De asemena, specialistii in educatie recomanda jucariile de tipul cuburilor de construit pentru beneficiile lor in dezvoltarea abilitatilor de baza ale copiilor.

 

Cuburile pentru construit sunt create special pentru a stimula creativitatea celui mic, acesta putand sa isi construiasca cu ajutorul acestora propria lume. Acestea sunt printre cele mai apreciate jucarii de indemanare, deoarece prin potrivirea si balansarea pieselor cei mici invata ce este si cum functioneaza gravitatia. Iar astfel vor fi foarte atenti si se vor concentra sa puna piesele in asa fel incat acestea sa nu cada. Astfel se dezvolta coordonarea maini – ochi.

 

Cand copiii ridica, aranjeaza si potrivesc cuburile isi dezvolta muschii din degete si maini. Iar avand in vedere ca aceste jucarii de construit cer implicarea in totalitate a celor mici, acestia isi dezvolta atat muschii, prin miscare, cat si simturile prin atingere si observare si nu in ultimul rand gandirea, prin potrivirea pieselor.

 

Achizitionarea jucariilor de construit constituie o investitie inteligenta, acestea fiind rezistente o lunga perioada de timp. De asemenea, sunt potrivite atat bebelusilor, cat si scolarilor. Bebelusii se vor bucura pur si simplu ca pot sa prinda si sa atinga piesele mai mari, care au o textura placuta la atingere. La varsta de 3-4 ani, cei mici invata cum sa balanseze piesele si cum sa le combine intre ele pentru a construi turnuri, poduri, case si diverse formele prezente deja in imaginatia lor.

 

Cand au ajuns deja in grupa mare sau sunt prescolari, copii au un control muscular mult mai bun, ceea ce ii ajuta sa potriveasca piesele cu usurinta si sa construiasca diverse forme. Avand in vedere ca jucariile de construit sunt atat de versatile si permit copiilor sa creeze o multime de obiecte, sau chiar orasele, acestea nu devin niciodata plictisitoare.

 

Lasa la o parte gadgeturile complicate si ofera-i celui mic jucarii cu ajutorul carora sa invete distrandu-se si care sa nu il puna in dificultate. Atat jucariile muzicale, cat si cele educative sau jucariile de construit din lemn sunt in continuare jucarii cu ajutorul carora cei mici se dezvolta armonios si descopera lumea intr-un ritm normal, firesc. Trebuie sa stii ca jucariile cu care intra in contact cei mici nu trebuie sa fie neaparat de ultima generatie pentru ca ei sa invete si sa descopere lucruri noi.

 

 

More about Jasmine

Comments

  1. Răspunde

    Sunt total in asentimentul tau si sunt foarte incantata de multitudinea de jucarii care exista pe piata la momentul actual.

  2. Răspunde

    M-am jucat si eu mult cu nepotica mea cu cuburi colorate, e tare interesant de observat cum cei mici construiesc, cum aleg culorile, cum le combina.

  3. Răspunde

    Fie-mea era cea mai incantata cand prindea cate o hartie sau vreo cutie de carton. Ce jucarii? Un celofan era mai apreciat decat un magazin intreg de jucarii.

  4. Răspunde

    Daaa, jucariile din lemn sunt o atractie. Piticului meu ii plac mult.

  5. Răspunde

    Jucăriile copilăriei mele- lemnul era cel mai apreciat. Am avut tot felul de jocuri din lemn- mai mari, mai mici, toate mi-au încântat copilăria cu farmecul lor. Mai am și acum căluțul pe care mă legănam minute întregi când nu aveam decât vreo 2 anișori – nu arată foarte bine, dar e funcțional. 😀

  6. Răspunde

    Imi plac jucariile din lemn si consider ca sunt foarte utile pentru copii si pentru dezvoltarea lor

  7. Răspunde

    Si noi avem multe jucării din lemn. Mi se par esentiale in dezvoltarea lor cognitiva.

Leave a Reply

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: